ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΝΗΠΙΩΝ

SHARE SHARE PRINT SEND
Thumb_637649751184370000

Κι έρχεται λοιπόν η ώρα που το υπέροχο παιδί σας είναι έτοιμο να πάει στο σχολείο! Η περίοδος αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και αφορά όλα τα μέλη της οικογένειας κι όχι μόνον το παιδί. Η μετάβαση είναι συνολική!

Η προσαρμογή στο σχολείο αφορά μια ολόκληρη φάση, η διάρκεια της οποίας μπορεί να ποικίλει. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στο να γίνει ευκολότερη ή δυσκολότερη. Η καλή προετοιμασία από τους γονείς, οπωσδήποτε βοηθά. Είναι σημαντικό να συζητούν με το παιδί για μακρύ χρονικό διάστημα πριν την έναρξη του σχολείου ότι πρόκειται να ξεκινήσει, και να είναι διαθέσιμοι ώστε να απαντήσουν στις απορίες του.

Ανάλογα με την ηλικία που το παιδί θα ξεκινήσει, μπορεί να παρουσιαστούν διαφορετικές δυσκολίες. Ένα παιδί που θα ξεκινήσει νωρίτερα σε παιδικό σταθμό μπορεί να μη νιώθει έτοιμο ακόμη να αποχωριστεί τη μητέρα ή το πρόσωπο που το φροντίζει και το σπίτι του. Αυτό είναι ένα απολύτως υγιές συναίσθημα, που χρειάζεται χρόνο και φροντίδα. Το άνοιγμα στο σχολείο είναι ένα τεράστιο άνοιγμα που φέρνει πολύ άγχος. Από το γνώριμο περιβάλλον του σπιτιού, τα αγαπημένα πρόσωπα και τον συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας, το παιδί έχει να ανταπεξέλθει σε ένα νέο άγνωστο περιβάλλον με πολλά νέα πρόσωπα, νέους κανόνες και εντελώς διαφορετικά δεδομένα.

Ένα παιδί που έχει μεγαλύτερα αδέρφια που πηγαίνουν ήδη στο σχολείο, ίσως έχει ταχύτερη προσαρμογή αφού η εικόνα των αδερφιών λειτουργεί ως βοηθητική εμπειρία. Αντιστρόφως, όταν υπάρχουν μικρότερα αδέρφια ή νέο μωρό στην οικογένεια, το άγχος αποχωρισμού αυξάνεται και το παιδί είναι πιθανό να προτιμά να παραμείνει στο σπίτι. Είναι σημαντικό κάθε παιδί να έχει αποκλειστικό χρόνο με τους γονείς, ώστε να μη νιώθει ότι βγαίνοντας από το σπίτι χάνει, αλλά κερδίζει τελικά εμπειρίες!

Ένας παράγοντας επιρροής λοιπόν είναι οι αλλαγές που μπορεί να συμπίπτουν χρονικά με την έναρξη του σχολείου. Αλλαγή γειτονίας ή αλλαγή παρέας. Μια ασθένεια στο σπίτι. Νέα μέλη στην οικογένεια. Νέα εργασία των γονέων. Όσο περισσότερες οι αλλαγές, τόσο πιο απαιτητική η επεξεργασία τους και άρα η προσαρμογή σε αυτές.

Τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά κάθε οικογένειας έχουν βεβαίως τη σημασία τους. Η ιδιοσυγκρασία, η στάση ζωής, το πόσο ευνοούνται τα ανοίγματα συνολικά, είναι μηνύματα που περνούν στα παιδιά με διάφορους τρόπους. Έτσι κάποια παιδιά εμπιστεύονται, κάποια παιδιά είναι επιφυλακτικά, κάποια άλλα είναι φοβισμένα. Οι σχέσεις που θα αναπτύξουν με άλλα σημαντικά πρόσωπα, όπως ο δάσκαλος και τα συνομήλικα παιδιά, είναι το βίωμα που θα λειτουργήσει βοηθητικά ώστε να προχωρήσουν παρακάτω!

Το πως αισθάνονται οι γονείς κατά τον αποχωρισμό από το παιδί τους, έχει επίσης σημαντική αξία. Οι γονείς μπορεί ανάλογα να εμπιστεύονται, ή να φοβούνται. Να είναι ανοιχτοί ή κλειστοί, ήρεμοι ή ανήσυχοι. Η μετάβαση αυτή, όπως προείπαμε, αφορά όλα τα μέλη της οικογένειας και χρειάζεται μια καλή επεξεργασία ώστε να προχωρήσει ομαλά και να τη χαρούν όλοι ως προχώρημα. Μια ωραία διαδικασία με τον γονέα θα μπορούσε να λειτουργήσει βοηθητικά. Όπως παράδειγμα να διαλέγουν το προηγούμενο βράδυ τα ρούχα που θέλουν να φορέσουν το πρωί, ή μια ωραία ιστορία ή τραγούδι στον δρόμο προς το σχολείο. Συχνά τα παιδιά θέλουν να πάρουν στο σχολείο ένα παιχνίδι από το σπίτι, και αυτό λειτουργεί πολύ καλά ως μεταβατικό αντικείμενο! Μια βόλτα μετά το σχολείο ή παιχνίδι στην παιδική χαρά. Πολλές μικρές κινήσεις μέσα στην ημέρα που δηλώνουν τη διάθεση του γονέα να μοιραστούν.

Το σχολείο έχει και αυτό τη σημασία του στην προσαρμογή. Η προσέγγιση των δασκάλων, οι αξίες του σχολείου, ο τρόπος λειτουργίας του πλαισίου διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο για το παιδί, ώστε να νιώσει επιθυμητό και αποδεκτό. Είναι σημαντικό οι γονείς και οι δάσκαλοι να είναι σε μια καλή διάθεση συνεργασίας, προς όφελος όλων.

Κάθε παιδί και κάθε οικογένεια είναι τόσο ξεχωριστή, επομένως και κάθε εμπειρία βιώνεται διαφορετικά. Οι γονείς συμφέρει να είναι τρυφεροί και ανοιχτοί προς το παιδί τους. Να το ακούσουν, να το καταλάβουν και να το φροντίσουν ανάλογα σε κάθε περίπτωση. Η πίεση δε βοηθά. Η συζήτηση, η επανάληψη και η καλή επικοινωνία γονέων και δασκάλων, δημιουργούν μια αίσθηση ασφάλειας στο παιδί, που το βοηθά να προχωρήσει πιο σταθερά στο επόμενο μεγάλο βήμα!

Αγκαλιάστε τα παιδιά σας! Αγκαλιάστε και τον εαυτό σας! Επιτρέπεται να υπάρχουν θέματα που σας αγχώνουν. Πιθανά να χρειάζεται να κάνετε πολλές δοκιμές. Με καλή διάθεση και εμπιστοσύνη θα προχωρήσετε με τον δικό σας τρόπο!

Καλή αρχή!