ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ...

SHARE SHARE PRINT SEND
Thumb_shutterstock_238707229

Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση είναι έννοιες που συνδέονται άμεσα. «Ξυπνούν» από νωρίς στη ζωή μας και εξελικτικά αναπτύσσονται και διαμορφώνονται με κινητήρια δύναμη τη σχέση με τους γονείς μας στην παιδική ηλικία.

Η σχέση αυτή είναι άκρως βοηθητική ώστε να αποκτήσουμε επαρκή αυτοπεποίθηση, όμως σε πολλές περιπτώσεις φτάνουμε στο σημείο στην ενήλικη ζωή μας να νιώθουμε ψυχολογικά νωθροί, με αποτέλεσμα οι σχέσεις μας και η καθημερινότητά μας εν γένει να γίνεται προβληματική.

Πώς μπορούμε να διορθώσουμε την κατάσταση; Η Ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου δίνει συμβουλές και λύσεις για να «τονώσετε» τον ψυχικό σας κόσμο και να πορευτείτε με σιγουριά στη ζωή σας.

«Η αυτοπεποίθηση είναι χαρακτηριστικό του εαυτού μας και πρέπει να το δουλέψουμε με τον εαυτό μας. Αν κάποιος νιώθει ότι έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση θα πρέπει να αναγνωρίσει τις δυνατότητες και τις δυσκολίες του ώστε να τις φροντίσει και να καταφέρει να εξελιχθεί, να μην μείνει σταθερός», αναφέρει.

Αυτό που συνήθως μας συμβαίνει όταν έχουμε χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι να ζητάμε αναγνώριση της αξίας μας από άλλους. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι πάντα σωστό. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό για να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή μας να αυξήσουμε την προσωπική αναγνώριση αυτής της αξίας, και όχι να περιμένουμε από τους άλλους να το κάνουν. Πριν σχετιστούμε με άλλους ανθρώπους θα πρέπει ήδη να γνωρίζουμε την αξία μας», προσθέτει η κ. Σαλούστρου.

Αυτοπεποίθηση στις σχέσεις

Στο κομμάτι των σχέσεων συγκεκριμένα, είναι πολύ σημαντικό πριν σχετιστούμε να έχουμε την αίσθηση της αξίας μας και να μπορούμε να την αναγνωρίσουμε και να τη συσχετίσουμε. Ανάλογης αξίας θα πρέπει να είναι και η επιλογή συντρόφου. «Είναι πολύ πιθανό έναςάνθρωπος με χαμηλή αυτοπεποίθηση να επιλέξει κάποιον που θα τον επιδοκιμάζει, όμως λόγω της ψυχολογικής του κατάστασης και της μη εμπιστοσύνης στον εαυτό του, τα λόγια του συντρόφου να μην είναι βοηθητικά γιατί ο ίδιος δεν έχει αυτοεκτίμηση», τονίζει η κ. Σαλούστρου.

Εξίσου σημαντικό στις σχέσεις, σύμφωνα με την κ. Σαλούστρου, είναι η επικοινωνία. «Κάποιος με χαμηλή αυτοπεποίθηση νιώθει ότι κινδυνεύει από τις σχέσεις του με τον κόσμο, γιατί πιστεύει ότι θα τον κοροιδέψουν ή θα τον υποτιμήσουν. Έτσι πολλές φορές κλείνεται και δεν αφήνεται με ελευθερία στο σχετίζεσθαι, δεν επιτρέπει την αλλαγή μέσα από τις σχέσεις του. Είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε περιθώριο στον άνθρωπο που έχουμε επιλέξει να μας επηρεάσει με τέτοιο τρόπο ώστε να φέρει αλλαγή και στη δική μας στάση και προσωπικότητα», επισημαίνει.

Οι σχέσεις λοιπόν, όχι απαραίτητα μόνο οι συντροφικές, αλλά και οι οικογενειακές, οι φιλικές κ.α. είναι πολύ σημαντικές ως υποστηρικτικό πλαίσιο για όσους έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Με το να είμαστε μόνοι μας τα πράγματα είναι από πολύ έως πάρα πολύ… ζόρικα, όμως αν κινούμαστε σε ένα πλαίσιο αλληλεπιδράσεων, τότε μπορούμε να βγούμε κερδισμένοι και «ανεβασμένοι».

Αυτοπεποίθηση στο εργασιακό περιβάλλον

Ένας ακόμα τομέας ο οποίος δυσκολεύει άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι το περιβάλλον εργασίας τους. Νιώθουν αδύναμοι, και απειλούμενοι. Για να αυξήσει λοιπόν κανείς την αυτοπεποίθησή του και στο εργασιακό κομμάτι θα πρέπει να μαθαίνει από τους άλλους. «Ακόμα και αν διαφωνεί με κάτι που λέγεται, είναι πολύ σημαντικό να ακούει, να ρωτά, να μαθαίνει από τα λάθη του. Είναι λογικό να υπάρξουν λάθη, όμως είναι άκρως σημαντικό να πάρει μαθήματα από αυτά ώστε να τα αξιοποιήσει ως ‘όπλα’ και να προχωρήσει μπροστά», αναφέρει σχετικά η κ. Σαλούστρου τονίζοντας τη σημασία της αλλαγής, της εξέλιξης και της μάθησης μέσα από τα επαγγελματικά σφάλματα στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.

Η επιφανειακή προσέγγιση

Πέρα από τις ψυχολογικές προσεγγίσεις που αναφέραμε στο κομμάτι των σχέσεων πάσης φύσεως, αρκετά σημαντική στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, είναι η προσωπική φροντίδα τόσο στο εμφανισιακό όσο και στο γνωστικό κομμάτι.

«Θα πρέπει να φροντίσει τον εαυτό του με όποιον τρόπο νιώθει ότι αυτό είναι σημαντικό, είτε αφορά την εμφάνιση, είτε το πνεύμα, είτε την εμπλοκή σε νέες δραστηριότητες που θα τον βοηθήσουν να σχετιστεί με νέους ανθρώπους στη ζωή του οι οποίοι θα σταθούν αφορμή για αλλαγή. Όταν μπαίνεις σε νέα σχέση, είσαι εντελώς διαφορετικός, νιώθεις ότι μπαίνεις πολύ πιο δυνατός και έχεις πολλά περιθώρια αλλαγής», επισημαίνει η κ. Σαλούστρου θεωρώντας τις νέες σχέσεις ιδανική αφορμή για προσωπικές αλλαγές και κατ’ επέκταση τόνωση της εκτίμησης που έχουμε για τον εαυτό μας.

Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας

Στις περιπτώσεις όπου η μειωμένη αυτοπεποίθηση στέκεται σθεναρό εμπόδιο στη λειτουργικότητα του ατόμου, τότε η προσωπική «δουλειά» μπορεί να γίνει με την καθοδήγηση ενός ειδικού μέσω της ψυχοθεραπείας.

Αν το άτομο νιώθει πως δεν καταφέρνει τίποτα στη ζωή του, ότι αδικείται από τους γύρω του, ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να παρακάμψει και έχει αντίκτυπο σε όλα τα επίπεδα, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ώστε να μην έχει εμπόδια στην όποια εξέλιξή του και τη λειτουργικότητά του.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Πηγή www.in2life.gr