Η ΖΗΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΔΕΡΦΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

SHARE SHARE PRINT SEND
Thumb_brother-and-sister-fighting-over-presents-1440x430

Η αδερφική σχέση, είναι μία σχέση πολύτιμη. Μοναδική. Ακόμη και εάν ο αριθμός των αδερφών είναι μεγάλος, κάθε σχέση είναι ξεχωριστή. Η σχέση αυτή έχει κοινά στοιχεία και ιδιαιτερότητες ως προς τις άλλες σημαντικές σχέσεις.

Η αδερφική σχέση είναι συγγενική. Δεν επιλέγονται τα αδέρφια. Ο δεσμός μεταξύ τους έχει τη δύναμη και την οικειότητα της συγγένειας. Επιπλέον, η σχέση μεταξύ αδερφών είναι ισότιμη. Αυτό σημαίνει ότι τα αδέρφια ανήκουν σε δική τους, ξεχωριστή ομάδα από τους γονείς, και αλληλοεπιδρούν πολύ διαφορετικά.

Η διαφορετικότητα αυτή επιτρέπει στα αδέρφια να δημιουργούν τους δικούς τους όρους σχέσεων. Οι όροι αυτοί δεν είναι έτοιμοι, αλλά γεννιόνται έπειτα από διαρκή διαπραγμάτευση! Η διαπραγμάτευση είναι μια από τις εξαιρετικά πολύτιμες διεργασίες που μπορούν τα παιδιά να μάθουν και να αξιοποιήσουν αργότερα και σε επόμενες σχέσεις τους.

Η διαπραγμάτευση στην καθημερινότητα αποτελεί στόχο. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία τα παιδιά θα εκφράσουν τα συναισθήματα τους, τη διαφωνία τους και θα βρουν τρόπους για να προχωρήσουν. Είναι πολύτιμο οι γονείς να ευνοούν την απευθείας επικοινωνία μεταξύ των παιδιών τους.

Η ζήλεια είναι ένα συναίσθημα χρήσιμο, παρεξηγημένο. Η ζήλεια δεν είναι φθόνος. Είναι εκτίμηση και λαχτάρα να μπορώ να έχω κι εγώ το καλό που έχει ο άλλος.

Όταν ένα νέο μέλος προστίθεται στην οικογένεια, όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα μετακινούνται. Η μετακίνηση αυτή δεν είναι εύκολη. Είναι ξεβολεμα από τα μέχρι τώρα δεδομένα.  Οι γονείς λοιπόν χρειάζεται να κάνουν μια καλή προετοιμασία, και στους εαυτούς τους και στα παιδιά τους και να είναι σε δημιουργική εγρήγορση ώστε να αξιοποιήσουν σε καλό οποία άγαρμπη έκφραση ζήλειας προκύψει.

Είναι υγιές η ζήλεια να μπορεί να εκφραστεί και να μιληθεί, κι όχι να ενοχοποιηθεί ως κάτι απαράδεκτο που νιώθει το παιδί. Είναι πολύτιμο να μπορούν οι γονείς να ακούσουν και να μιλήσουν στα παιδιά τους για το πόσο τα καταλαβαίνουν και πόσο δικαιούνται να αισθάνονται έτσι. Η ακρόαση και μόνον λειτουργεί πολύ ανακουφιστικά αφού το παιδί αισθάνεται ότι μπορεί να μοιραστεί και να ακουστεί χωρίς να χρειαστεί να το εκφράσει με ένταση.

Εξίσου σημαντικό είναι οι γονείς να δείξουν με τον τρόπο τους ότι η αγάπη τους, η φροντίδα τους, η τρυφερότητα τους δε διαιρούνται, όπως ανησυχούν τα παιδιά, αλλά αντιθέτως πολλαπλασιάζονται! Κάθε παιδί είναι μοναδικό και δικαιούται να έχει, όσο είναι δυνατόν, ξεχωριστό χρόνο με τους γονείς του πέραν από τις κοινές δραστηριότητες με τα αδέρφια του.

Κάθε σχέση είναι ξεχωριστή και όλοι μαζί με κατανόηση και αγάπη μπορούν να εξελιχθούν πολύ όμορφα.