ΕΠΙΛΟΧΕΙΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

SHARE SHARE PRINT SEND
Thumb_images

Η γονεϊκότητα, ανεξάρτητα από το φύλο, μέσα σε όλη την ομορφιά της έχει στοιχεία απαιτητικά και δύσκολα. Η μέλλουσα μητέρα βιώνει πρωτόγνωρα συναισθήματα και αλλαγές, που αρχικά έχουν και οργανική αιτιολογία. Η συνεχής παραγωγή ορμονών και οι σωματικές αλλαγές που απαιτούνται κατά τη διάρκεια (κι όχι μόνο) της κύησης, καλούν τη γυναίκα να ανταποκριθεί σε αυτή την τεράστια αλλαγή και ζητούν ταυτόχρονα ηρεμία και ξεκούραση για το καλό του εμβρύου. Δοκιμασία δύσκολη. Όση εμπειρία και αν έχει στο ιστορικό της η μέλλουσα μητέρα, από προηγούμενες κυήσεις ή από κοντινά πρόσωπα, κάθε φορά καλείται να ανταποκριθεί στα δεδομένα της εποχής, τα οποία αποκλείεται να είναι ίδια με τα προηγούμενα.

Το πιο σημαντικό, πέρα από τις σωματικές αλλαγές που είναι οι πιο εμφανείς, είναι η συναισθηματική και ψυχολογική μετακίνηση που απαιτείται προκειμένου η μητέρα να εμπεριέξει τα νέα δεδομένα. Ο ερχομός κάθε παιδιού καλεί το σύστημα της οικογένειας να «ανοίξει» και δημιουργεί επιπλέον ρόλους, σχέσεις, υποσυστήματα, άρα γίνεται πιο σύμπλοκο.

Η επιλόχειος κατάθλιψη έρχεται συνήθως λίγο μετά τον ερχομό του παιδιού στον κόσμο. Η νέα μητέρα αισθάνεται ότι αδυνατεί να χαρεί, ενώ το επιθυμεί, και αυτό το συναίσθημα τη γεμίζει ενοχές. Συναισθήματα έντονης θλίψης, φόβου, θυμού, κλάματα και διάθεση απομόνωσης παίρνουν χώρο από τη χαρά της καθημερινότητας. Συνήθως, λόγω της ενοχής που προανέφερα, η μητέρα προτιμά να το αποσιωπήσει για να μην κατηγορηθεί για τα συναισθήματά της, παρά να το επεξεργαστεί.  Το μοίρασμα, το νοιάξιμο και η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο ζευγάρι είναι που θα οδηγήσει στην απάντηση. Πλήθος θεμάτων που έχουν να επαναδιαπραγματευθούν έρχονται στην επιφάνεια. Η καλή σχέση, η επεξεργασία και η αμοιβαία κατανόηση για τη νέα φάση ζωής χρειάζονται σαν καλή βάση για να χτιστεί στη συνέχεια το οικοδόμημα της κάθε οικογένειας. Με άλλα λόγια ξαναδεσμεύεται το ζευγάρι στο μεταξύ τους ή ψάχνει λύση σε θέματα που έχουν προκύψει.

Τα ερωτήματα που μπορεί να προκύπτουν στον καθένα είναι πολλά και αφορούν τη θέση και το ρόλο του. Ποιος είπε ότι η επιλόχειος κατάθλιψη αφορά μόνο τη μητέρα; Κάθε μέλος του ζευγαριού βιώνει πολύ έντονα συναισθήματα και ζητά απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα του, κάνοντας και τους δύο το ίδιο ευάλωτους. Για να ξεπεραστεί το δύσκολο στάδιο αυτό χρειάζεται υποστήριξη και καλή δουλειά από το ζευγάρι. Επειδή με τον ερχομό κάθε παιδιού οι γονείς συνηθίζουν να αφήνουν τους εαυτούς τους και τη σχέση τους στην άκρη, διοχετεύοντας όλη τους την ενέργεια στο μεγάλωμα του παιδιού, θα πω στο τέλος αλλά υπογραμμίζοντάς το, ότι η φροντίδα των γονέων είναι το καλύτερο δώρο για τα παιδιά. Δεν τα φροντίζετε απλά, τους διδάσκετε μέσα από το παράδειγμά σας, να αγαπούν και να φροντίζουν τον εαυτό τους και τις σχέσεις τους…