ΑΓΧΟΣ ΣΤΗ ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

SHARE SHARE PRINT SEND
Thumb_images

Σε κάθε περίοδο ανάπτυξης το άγχος μας συντροφεύει και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και υγιές. Το άγχος μας δημιουργεί μια φυσική εγρήγορση, μια δυναμική που χρειάζεται ώστε να ανταπεξέλθουμε στη ζωή!

Σε κάποιες περιπτώσεις το άγχος υπερβαίνει τα λειτουργικά όρια και φτάνει να μας δυσκολεύει, ακόμη και να μας ακινητοποιεί. Οι λόγοι που μπορεί να συμβεί αυτό είναι πολλοί, και συνήθως πολυπαραγοντικοί.

Σε κάθε αναπτυξιακή φάση το άγχος υπάρχει και εμφανίζεται με κοινούς αλλά και διαφορετικούς τρόπους. Είναι σημαντικό για τους γονείς να είναι καλά ενημερωμένοι, ώστε να αναγνωρίσουν τα σημάδια και να φροντίσουν τα παιδιά τους.

Στην προσχολική ηλικία λοιπόν οι τρόποι μέσα από τους οποίους μπορεί να εκφραστεί το άγχος είναι ποικίλοι και αφορούν όλες τις πτυχές της καθημερινής λειτουργίας του νηπίου.

Για παράδειγμα, η διάθεση για φαγητό μπορεί να επηρεαστεί. Να αυξηθεί ή να μειωθεί σε σχέση με τα συνήθη δεδομένα για το παιδί. Ο ύπνος επίσης επηρεάζεται συχνά. Ένας ανήσυχος ύπνος, διακοπτόμενος ή και με εφιάλτες έχει να υποψιάσει τους γονείς. Ο έλεγχος της κύστης και των σφιγκτήρων, μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδια ενούρησης ή εγκόπρισης ενώ έχει νωρίτερα κατακτηθεί.

Η επιθυμία για έξοδο, παιχνίδι και η επαφή με άλλους ανθρώπους. Με άλλα λόγια η διάθεση του παιδιού για κοινωνική επαφή. Ένα παιδί που είναι κλειστό σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο πιθανά μας εκφράζει μια δυσκολία. Η συμπεριφορά του παιδιού είναι εξαιρετικά σημαντική. Μια υπερένταση, μια επιθετικότητα που δεν υπήρχε, έντονα συναισθηματικά ξέσπασμα, αντιστοιχεί να κινητοποιήσουν τους γονείς.

Ο λόγος του παιδιού μπορεί ακόμη να επηρεαστεί από έντονο άγχος. Είτε να παλινδρομήσει σε λόγο προηγούμενης φάσης, είτε να εμφανιστεί κάποια δυσκολία που προηγουμένως δεν υπήρχε, είτε ακόμη και να σταματήσει η παραγωγή λόγου. Τικς επίσης είναι πιθανό να εμφανιστούν ή δύσκολες συνήθειες όπως για παράδειγμα ονυχοφαγία.

Η καλή συνεργασία με τον παιδίατρο θα βοηθήσει να αξιολογηθούν και σωματικά συμπτώματα. Πόνοι στο κεφάλι, στην κοιλιά, εμετοί, δερματικές και εντερικές δυσκολίες μπορεί να οφείλονται σε έντονο άγχος, ωστόσο αυτό είναι μόνο ο παιδίατρος αρμόδιος να το διαγνώσει, αποκλείοντας πρωτύτερα όποια οργανική αιτία.

Η ανάπτυξη είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία και η κατανόηση της απαιτητική. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι γονείς να κοιτούν τρυφερά τα παιδιά τους, με στόχο την κατανόηση και την ανάδειξη τους. Η συνεργασία με ειδικούς που εμπιστεύονται θα βοηθήσει στη σφαιρική κατανόηση όποιου φαινομένου και στη βέλτιστη φροντίδα του.