Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΣΤΗ ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

SHARE SHARE PRINT SEND
Thumb_37a06e4a72d6cb27621f1ed829bbee81_xl

Η αυτοεκτίμηση, δηλαδή η εκτίμηση για τον εαυτό, είναι μια πολύτιμη διεργασία που ξεκινά από πολύ νωρίς.

Τα βρέφη ανάλογα με τη φροντίδα που έχουν λάβει και το πόσο ικανοποιημένα έχουν αισθανθεί, συνεχίζουν να πορεύονται και να δημιουργούν πια τη δική τους αντίληψη για τον εαυτό τους ως νήπια.

Αρχικά οι γονείς είναι εκείνοι που καθρεφτίζουν στο μωρό τους και αργότερα στο νήπιο το πόσο ικανό, καλό και σημαντικό αισθάνονται οι ίδιοι ότι είναι, ώστε σιγά σιγά να αρχίσουν να καταγράφονται μέσα του τα μελλοντικά του προσωπικά χαρακτηριστικά.

Η νοητική ικανότητα  των παιδιών στην προσχολική ηλικία τους επιτρέπει να παρατηρούν τον εαυτό τους σε διάφορες καταστάσεις σε σχέση τόσο με πρόσωπα όσο και με τον κόσμο γύρω τους και να διαμορφώνουν μια βασική στάση για τον εαυτό τους, είτε θετική είτε αρνητική.  Η αποδοχή τους από τους γονείς και η διαμόρφωση τέτοιων συνθηκών που να επιτρέπουν να εισπράττουν ικανοποίηση και να γνωρίζουν επιτυχία στις δραστηριότητές τους, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες μέσα στους οποίους αναπτύσσεται θετική αυτοεκτίμηση. 

οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι γονείς που κρατούν μια στάση αποδοχής απέναντι στα παιδιά τους και ταυτόχρονα θέτουν σαφή όρια, έχουν τα παιδιά με υψηλότερη αυτοεκτίμηση.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, εσωτερικεύει τα μηνύματα αποδοχής και εκτίμησης που προέρχονται αρχικά από τους γονείς και αργότερα από άλλα σημαντικά πρόσωπα όπως τους δασκάλους, συγγενικά πρόσωπα και φιλικές σχέσεις.  Σταδιακά λοιπόν διαμορφώνονται τα προσωπικά συναισθήματα που έχει κάθε παιδί για την αξία του εαυτού του.  

στην αναπτυξιακή φάση της εφηβείας το θέμα της αυταξίας επαναδιαπραγματευεται ώστε να σταθεροποιηθεί Και να διαμορφωθεί πλέον σε προσωπικό χαρακτηριστικό ώστε να γίνει κομμάτι της ταυτότητας του εφήβου.

Παρόλο που η αυτοεκτίμηση του ατόμου μπορεί να μεταβληθεί και στη μετέπειτα πορεία της ζωής του, η ανάπτυξή της από την ηλικία αυτή και έπειτα συνήθως παρουσιάζει μια σταθερότητα.  Για τον λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό οι γονείς να μιλούν και να κοιτούν τρυφερά τα παιδιά τους ώστε να τα βοηθήσουν στον τρόπο που τα ίδια θα κοιτούν τον εαυτό τους στην πορεία τους.