ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΕΦΗΒΟΥ. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Η ΠΙΕΣΗ;

SHARE SHARE PRINT SEND
Thumb_44457-balletshoesnew-590

Καλησπέρα. Θα ήθελα την συμβουλή σας. Έχω μια κόρη 17 ετών που πάει στη Δευτέρα Λυκείου. Θέλει να ασχοληθεί με τον χορό επαγγελματικά. Δεν διαφωνούμε ούτε ο μπαμπάς της ούτε εγώ αλλά ανησυχούμε γιατί θέλει μόνο αυτό ενώ εμείς την πιέζουμε να σπουδάσει και κάτι άλλο. Σταμάτησε το φροντιστήριο γιατί θεωρεί πως την πιέζουμε να κάνει κάτι που δεν αγαπάει. Πώς να το αντιμετωπίσουμε; Αντιδρά πολύ. Να την πιέσουμε ή να την αφήσουμε ελεύθερη να αποφασίσει και να είναι υπεύθυνη και για τις συνέπειες αν δεν σπουδάσει κάτι ακόμα; Ευχαριστώ.

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας. Αντιλαμβάνομαι ωστόσο και την αγωνία της κόρης σας που κινδυνεύετε νη μην την ακούσετε επειδή έχετε εστιάσει στη δική σας σκέψη!

Καθώς τα παιδιά ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους στο σχολείο, καλούνται να κάνουν μια επιλογή για το πώς θέλουν να προχωρήσουν. Κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τα παιδιά δεν ξέρουν τι θέλουν, δεν έχουν εμπειρίες, δεν γνωρίζουν. Η επιλογή, λοιπόν, τις περισσότερες φορές, γίνεται με βάση την συμβουλή ή την επιθυμία των γονέων σύμφωνα με κάποια κριτήρια τα οποία μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά δεν δημιουργούν την επιθυμία στο παιδί.

Η κόρη σας ξέρει, όμως, τι θέλει παρόλο που δεν συνηθίζεται. Και ξέρει τι θέλει διότι, ως καλοί γονείς, της δώσατε τη δυνατότητα να ασχοληθεί με την τέχνη που την ενδιέφερε και να εξελιχθεί. Τη φροντίσατε, την καμαρώσατε και χαίρεται και η ίδια για την εξέλιξή της. Τι πιο σημαντικό έχετε να ευχηθείτε στο παιδί σας από αυτό; Να επιλέξει κάτι που αγαπάει! Με κεντρικά κριτήρια λοιπόν την αγάπη, τη χαρά και την επιθυμία, θα πάρει και τις άλλες μεγάλες αποφάσεις για τη ζωή της. Δεν είναι υπέροχο αυτό; Πόσο καλά της το μάθατε! Είναι κρίμα να το ακυρώνετε τώρα και να την προτρέπετε να υπερασπιστεί την υποχρέωση.

Είναι σημαντικό να σκεφτείτε ότι οι σπουδές σε οποιαδήποτε μορφή τέχνης είναι υψηλού επιπέδου. Στον χορό ιδιαίτερα είναι εξαιρετικά απαιτητικές καθώς απαιτούν τόσο σωματική όσο και πνευματική εργασία. Όπως λοιπόν θα στηρίζατε κάποια άλλη επιλογή της χωρίς επιπρόσθετες υποχρεώσεις, έτσι καλείστε – εφόσον συμφωνήσετε- να στηρίξετε και τον χορό και να χαρείτε με την σιγουριά της κόρης σας.

Συνέπειες έχει οποιαδήποτε επιλογή. Μην ανησυχείτε μόνο για τις συνέπειες της επιλογής της, αλλά να ανησυχείτε περισσότερο εάν υποκύπτει σε δραστηριότητες που δεν επιθυμεί. Είμαι βέβαιη πως πρώτο μέλημά σας είναι να είναι καλά το κορίτσι σας και να προχωρά όμορφα. Μην ξεχνάτε ότι εάν η ίδια επιθυμήσει να εξελιχθεί και σε έναν άλλο τομέα, πέραν του χορού, υπάρχουν χρονικά περιθώρια να το κάνει αυτό και μελλοντικά. 

Να τη χαίρεστε και καλή σταδιοδρομία!

Πηγή: www.mama365.gr