ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ

SHARE SHARE PRINT SEND
Thumb_c366e1_973cb85cda5f4b5fa013ce24c4f16cfc

Στις μέρες μας η εκδήλωση των κρίσεων πανικού αυξάνεται διαρκώς και φτάνουμε πια να αφορά το θέμα αυτό μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στη χώρα μας.

Τι είναι η κρίση πανικού; Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ή περισσότερα, μεμονωμένο ή επαναλαμβανόμενα επεισόδια όπου το άτομο αισθάνεται έντονο άγχος, αίσθηση ότι κάτι «κακό» θα του συμβεί και ταυτόχρονα κάποια σωματικά συμπτώματα όπως εφίδρωση, ζαλάδα, τρέμουλο ή και δύσπνοια.

Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συνήθως αιφνίδια, χωρίς κάποιο έκδηλο κίνδυνο που να τα δικαιολογεί, και το άτομο αδυνατεί να τα προβλέψει ή να τα ελέγξει. Ακριβώς αυτή η ασύνδετη φαινομενικά έλευσή τους είναι που κάνουν πιο σημαντικό το κάθε επεισόδιο, καθώς το άτομο από φόβο, ντροπή και αδυναμία να προβλέψει πότε θα του ξανασυμβεί, προτιμά να κλειστεί στο σπίτι του ή και να αποφύγει οτιδήποτε έχει συνδέσει με το συγκεκριμένο επεισόδιο (π.χ. μετρό, λεωφορείο, φιλική παρέα). Αυτό το κλείσιμο, είναι που κάνει ακόμη δυσκολότερο το άνοιγμα προκειμένου να δοθεί μια απάντηση στο τι πραγματικά συμβαίνει. Έτσι πολλές φορές δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος όπου το άγχος φέρνει κλείσιμο και το κλείσιμο άγχος καθιστώντας το άτομο αδύναμο να σπάσει αυτή την ακολουθία.

Για να μιλάμε για κρίση πανικού καταρχήν θα πρέπει να έχει αποκλεισθεί κάποια οργανική/ιατρική αιτία που μπορεί να έχει παρόμοια συμπτώματα. Στις κρίσεις πανικού δεν υπάρχει οργανική αιτιολογία που να δικαιολογεί τα σωματικά συμπτώματα που προαναφέραμε. Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα τέτοιο επεισόδιο είναι πολλοί και διαφέρουν σε κάθε περίπτωση.

Οι κρίσεις πανικού είναι ένας από τους συνηθέστερους λόγους που θα φέρουν έναν άνθρωπο στο γραφείο ενός ψυχοθεραπευτή και μάλιστα κατά πολύ μεγάλο ποσοστό οι κρίσεις μειώνονται αρκετά γρήγορα καθώς οι άνθρωποι συνήθως που υποφέρουν από αυτές είναι πολύ ικανοί και εάν δεσμευτούν σε μια θεραπευτική διαδικασία η πορεία τους είναι ιδιαίτερα καλή.

Εάν αισθάνεστε ότι είναι ένα θέμα που σας αφορά ή μια εμπειρία που έχετε βιώσει, προσπαθήστε να ανακόψετε την πορεία του φαύλου κύκλου όσο το δυνατό νωρίτερα. Ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό, έμπειρο και κυρίως που μπορείτε να εμπιστευτείτε. Αν διαβάσετε άλλους τρόπους να το αντιμετωπίσετε, χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς καμία λύση δεν ταιριάζει σε όλους και καμία περίπτωση δεν είναι ίδια με κάποια άλλη. Ένας έμπειρός ψυχοθεραπευτής θα φροντίσει να κατανοήσει τη δική σας, και δε θα αρκεστεί σε συμβουλευτικές «οδηγίες» που μπορείτε να βρείτε διαθέσιμες και οι οποίες στερούνται ευθύνης και ενδιαφέροντος.

Φροντίστε τον εαυτό σας, κάτι θέλει να σας πει...