ΑΠΙΣΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

SHARE SHARE PRINT SEND
Thumb_43207-unfaithfulness-590

Η απιστία είναι μία κατάσταση που μας πληγώνει, μας θυμώνει και συχνά θολώνει την ορθή και ψύχραιμη κρίση μας. Όταν ένας άνθρωπος βιώνει την προδοσία, δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί με νηφαλιότητα την όλη κατάσταση. Ωστόσο, όταν αυτός ο άνθρωπος βρίσκεται σε έναν γάμο με παιδιά, όσο αναστατωμένος κι αν είναι, πρέπει να βρει τη δύναμη να διαχειριστεί την απιστία του συντρόφου του με ηρεμία και διακριτικότητα για να μην πληγώσει τα παιδιά του. Εξάλλου, όταν μία σχέση δεν πάει καλά, πάντα φταίνε και οι δύο – ποτέ οι τρεις ή οι τέσσερις…

Αφήστε τα παιδιά έξω από το πρόβλημα

Σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο Ρομίνα Σαλούστρου, οποιαδήποτε δυσκολία προκύπτει ανάμεσα στο ζευγάρι, ακόμα κι αν αυτή ονομάζεται «απιστία», πρέπει να λύνεται από τους γονείς χωρίς την ανάμειξη των παιδιών. Το ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον που έχουν ανάγκη τα παιδιά, καλλιεργείται όταν οι γονείς λύνουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται χωρίς να τους μεταθέτουν τις ευθύνες τους.

Σε μία τέτοια περίπτωση, λοιπόν, καλό είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να διαχειριστούμε την απιστία του συντρόφου μας μόνο μαζί του, χωρίς να μεταφέρουμε το δυσάρεστο κλίμα στα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας μας. Εάν κι εφόσον παρθούν τελικές αποφάσεις για την πορεία της σχέσης οι οποίες, ενδέχεται να επηρεάσουν ολόκληρη την οικογένεια, τότε θα πρέπει να ανακοινωθούν στα παιδιά με την επισήμανση πως ό,τι κάνουμε, το κάνουμε για καλό.

Μην τον κατηγορείτε μπροστά στα παιδιά

Η απιστία είναι, σαφώς, μία κατάσταση δύσκολη που προκαλεί πόνο, ανασφάλεια και ανισορροπία. Η εκτόξευση κατηγοριών για τον σύντροφό μας μπροστά στα παιδιά είναι αρκετά συνηθισμένη μέσα στα γενικότερα πλαίσια του θυμού και της θλίψης που μας κυριεύουν. Ωστόσο, η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν βοηθά κανένα!

Τα παιδιά αγαπούν εξίσου και τους δύο γονείς και αυτό είναι το σωστό. Όταν μιλάμε άσχημα για τον σύντροφό μας, λοιπόν, τα εμπλέκουμε στη σχέση μας και εμμέσως τους ζητάμε να πάρουν θέση. «Σε καμία περίπτωση δε θα ήταν βοηθητικό για τα παιδιά να εμπλακούν στη σχέση μας, καθώς θα νιώσουν υποχρεωμένα να υποστηρίξουν όποιον νιώθουν αδύναμο, κάτι που θα τα ζορίσει παρά πολύ»μας λέει η κα. Σαλούστρου.

Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε πως όταν μιλήσουμε στην κόρη μας με άσχημα λόγια για τον μπαμπά της, για παράδειγμα, την βάζουμε στη διαδικασία αμφισβήτησης του ανθρώπου που την προστατεύει, που θαυμάζει και εμπιστεύεται. Γρήγορα θα νιώσει ανασφάλεια και αρνητικά (δύσκολα διαχειρίσιμα) συναισθήματα που πιθανότατα να επηρεάσουν τη συμπεριφορά ή τις πεποιθήσεις της ακόμα και στην ενήλικη ζωή της.

Η δική σας σχέση μαζί του είναι διαφορετική από τη σχέση του με τα παιδιά

«Δε συμφέρει σε καμία περίπτωση τους γονείς, να χαλάσει η σχέση των παιδιών μαζί τους, όσο κι αν μεταξύ τους δυσκολεύονται». Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου όταν καλούμαστε να διαχειριστούμε τα προβλήματά μας με τον σύντροφό μας. Η δική μας σχέση μαζί του είναι ανεξάρτητη από τη σχέση που χτίζει εκείνος με τα παιδιά. Μπορεί τα μεταξύ μας προβλήματα και λάθη να οδήγησαν στην απιστία, αλλά η σχέση μας με τα παιδιά μας να παραμένει όμορφη και αρμονική.

Πριν, λοιπόν, μεταφέρετε στα παιδιά πληροφορίες ή συναισθήματα που δεν χρειάζεται να γνωρίζουν, σκεφτείτε το πολύ καλά. Μπορεί αυτή τη στιγμή να νιώθετε θυμό απέναντί του, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε πως είναι ο πατέρας των παιδιών σας, τον οποίο έχουν ανάγκη να στέκεται δίπλα τους ως πρότυπο και προστάτης.  

Συζητήστε με το σύντροφό σας κατ’ ιδίαν

Οποιαδήποτε συζήτηση έχετε να κάνετε με τον σύντροφό σας, είτε ήρεμη και πολιτισμένη, είτε έντονη και θυμωμένη, φροντίστε να την κάνετε οι δυο σας. Πολλές φορές, ακόμα κι όταν τα παιδιά είναι στο δωμάτιο τους ή βλέπουν τηλεόραση στο σαλόνι, έχουν τον νου τους στις συζητήσεις των μεγάλων και αφουγκράζονται το κλίμα που επικρατεί στην ατμόσφαιρα.

Εάν έχει έρθει η ώρα, λοιπόν, να κάνετε μία μεγάλη και ουσιαστική κουβέντα μεταξύ σας, επιλέξτε κάποια στιγμή που τα παιδιά δεν είναι σπίτι ή ένα ουδέτερο περιβάλλον εκτός σπιτιού. Εστιάστε ο ένας στον άλλον, χωρίς αντιπερισπασμούς και χωρίς την ανησυχία πως τα παιδιά μπορεί να ακούν, και κάντε μία ειλικρινή συζήτηση για όλα με στόχο να βρείτε την καλύτερη, δυνατή, λύση για την οικογένειά σας.

Από: Αλεξάνδρα Κεντρωτή

Πηγή; www.mama365.gr